ALARMNO OZVUČENJE

Evakuacijsko i pozivno ozvučenje


Alarmno ozvučenje je sustav koji pomaže pri efektnoj evakuaciji nekog područja ili zgrade za vrijeme izvanrednih situacija. Prvotno su takvi sustavi bili dizajnirani sa elektromehaničkim zvonima i trubama no u moderno vrijeme koriste se razglasni zvučnički sustavi koji su u mogućnosti prenijeti odgovarajuću snimljenu glasovnu poruku razumljivo i dovoljno glasno kroz cijelo nadzirano područje. Također pružaju mogućnost da odgovorna osoba pomoću mikrofona daje direktne upute ili obavijesti u izvanrednoj situaciji.


Što je alarmno ozvučenje?


Osobe koje borave ili se zateknu u ugroženom objektu potrebno obavijestiti o opasnosti od požara i putevima evakuacije. Obavještavanje se obavlja kombinacijom zvučnih signala i govornih poruka, koje se automatski pokreću aktivacijom vatrodojavne centrale. Glavne značajke ovakvih sustava su autonomija rada, neprekinuti nadzor svih jedinica razglasnog ormara i kontrola neprekinutosti ili kratkog spoja zvučničkih i drugih linija.


Razumljive glasovne poruke!


Međunarodna zračna luka Zagreb

alarmno ozvučenje zračna luka
Voice alarm sustav proizvođača Ateis

Naši sustavi

Projektirani su i izvedeni prema europskom standardu EN54, koji detaljno opisuje sustave zaštite od požara, i hrvatskim normama niza HRN EN54 (HRN EN54-16, HRN EN54-24 i HRN EN54-4), koje opisuju podsustave alarmnog ozvučenja, aktivne uređaje ormara ozvučenja, centralne procesore, pojačala i slično, punjače baterija i baterije rezervnog napajanja sustava i zvučničke jedinice.